Αλλοι το χαρακτήρισαν «θαύμα», άλλοι το είπαν «νέο ξεκίνημα» και άλλοι σημείωσαν ότι είναι «απίστευτο αυτό που συμβαίνει». Ο λόγος για το Σισμανόγλειο Μέγαρο, απλά Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.
Φέρει την υπογραφή του Ελληνα γενικού πρόξενου Βασίλη Μπορνόβα, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι δεν έχει τη στήριξη της επίσημης πολιτείας και παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει, όχι από τις τουρκικές αρχές, αλλά από κάποιες ομογενειακές συντεχνίες, συνεχίζει ένα υψηλών προδιαγραφών πολιτιστικό και ταυτόχρονα πολιτικό έργο. Το Σισμανόγλειο έκλεισε πριν από μερικές μέρες ένα χρόνο προσφοράς. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο καλύτερος «πρεσβευτής» της Ελλάδας στη γείτονα, αφού μέσα σε ένα χρόνο 25.000 άτομα διαφόρων εθνοτήτων, κυρίως όμως τουρκικής καταγωγής, επισκέφτηκαν το χώρο για ομιλίες, εκθέσεις, δημιουργικές εκδηλώσεις και, το σημαντικότερο, μαθήτευσαν στο τμήμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας -πάνω από 400 άτομα. Οι αιτήσεις για τη φετινή χρονιά αγγίζουν τις 700. Το σχολείο, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, απευθύνεται και στα παιδιά όλων εκείνων των Ρωμιών που δεν σπουδάζουν στα ελληνικά εκπαιδευτήρια, ενώ φέτος για πρώτη φορά λειτουργεί και τμήμα Αρχαίων Ελληνικών. Οι ηλικίες των «μαθητών» είναι μεταξύ 16 και 30. Ξεκινούν από μικρές ηλικίες και καταλήγουν σε μηχανικούς, αρχαιολόγους, δικηγόρους, οικοκυρές κ.λπ. Μόνο 60 είναι χριστιανοί και οι υπόλοιποι είναι άλλων θρησκευμάτων, ενώ 1 στους 3 είναι γυναίκες.
Σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα χαρακτηρίστηκαν η εικαστική έκθεση «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη», την οποία επισκέφτηκαν πάνω από 2.500 άτομα, καθώς και η έκθεση «Πόλη, Νοσταλγία μου» που παρουσιάζει τη ζωή 47 οικογενειών Ελλήνων, οι οποίοι εγκατέλειψαν την Πόλη, μέσα από φωτογραφίες και αφηγήσεις.
Στην έναρξη του σχολικού έτους διοργανώθηκε εκδήλωση για τον Καραγκιόζη. Τα παιδιά κατασκεύασαν φιγούρες, ζωγράφισαν, γέλασαν και χόρεψαν με τον «διαχρονικό λαϊκό ήρωα των παιδιών».
Οταν ρωτάς τον Ελληνα γενικό πρόξενο Βασίλη Μπορνόβα για το έργο που επιτελείται στο Σισμανόγλειο χαμογελά και δηλώνει ότι απλώς επιτελεί το καθήκον του. Ενα καθήκον όμως, θα συμπληρώναμε, που δεν επιβάλλεται από τη διπλωματική αποστολή του, αλλά από το ενδιαφέρον του για την Πόλη και τους ανθρώπους της.
Σήμερα το Σισμανόγλειο Μέγαρο αποτελεί τη μεγάλη γέφυρα που ενώνει τους δύο λαούς, που παρέχει γνώσεις για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Σίγουρα συγκρίνεται πια με τα αντίστοιχα πολιτιστικά κέντρα που διαθέτουν τα προξενεία Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας κ.λπ., τα οποία δημιουργήθηκαν πριν από πολλές δεκαετίες.