Μετάφραση σελίδας

21/1/11

Μυκάλη - από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

 
 
Η χερσόνησος της Μυκάλης. Στον χάρτη σημειώνονται οι διαφορετικές θέσεις της νότιας ακτής που μετατοπίζεται δυτικότερα λόγω προσχώσεων του ποταμού Μαίανδρου
Η Μυκάλη (Τουρκικά:Dilek Daği) είναι χερσόνησος της δυτικής ακτής της Μικράς Ασίας νοτιοανατολικά της Σάμου. Ολόκληρη η χερσόνησος καταλαμβάνεται από το ομώνυμο βουνό με μέγιστο υψόμετρο 1.243 μέτρα. Η βόρεια πλευρά της χερσονήσου είναι αρκετά ομαλή ενώ η νότια είναι απόκρημνη στο μεγαλύτερο μέρος της. Μεταξύ της Σάμου και της χερσονήσου σχηματίζεται πορθμός πλάτους 1300 μέτρων που ονομάζεται πορθμός της Μυκάλης. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν και επταστάδιος πορθμός γιατί το πλάτος του αντιστοιχούσε σε επτά στάδια[1]. Μυκάλη (ή Μεσόκαμπος) ονομάζεται επίσης και η απέναντι ακτή της Σάμου.

Ιστορία

Η Μυκάλη ήταν πολύ σημαντική τοποθεσία κατά την αρχαιότητα αφού εκεί βρισκόταν το Πανιώνιο, θρησκευτικό κέντρο και έδρα του κοινού των Ιώνων. Στο Πανιώνιο υπήρχε σημαντικό ιερό αφιερωμένο στον Ελικώνιο Ποσειδώνα[2] προς τιμήν του οποίου διοργανώνονταν γιορτές από τους Ίωνες, τα Πανιώνια. Το Πανιώνιο φαίνεται πως χτίστηκε στην θέση μιας παλαιότερης Καρικής πόλης της Μελίας η οποία καταστράφηκε από τις γειτονικές της Ιωνικές πόλεις σε έναν πόλεμο που ονομάστηκε Μελιακός. Μετά το τέλος του πολέμου σχηματίστηκε το κοινό των Ιώνων που έκανε θρησκευτικό του κέντρο την Μυκάλη. Γύρω από την Μυκάλη βρίσκονταν ορισμένες από τις σημαντικότερες Ιωνικές πόλεις. Στα νότια της χερσονήσου βρισκόταν η Πριήνη ενώ σε λίγο μεγαλύτερη απόσταση νοτιότερα ήταν η Μίλητος και η Μυούς. Στα βόρεια βρισκόταν η Έφεσος.
Σημαντικότερο γεγονός που διαδραματίστηκε στην περιοχή κατά την αρχαιότητα ήταν η ναυμαχία της Μυκάλης. Η Ναυμαχία αυτή διεξήχθη το 479 και είχε ως αποτέλεσμα την οριστική συντριβή και την απομάκρυνση του Περσικού στόλου από το Αιγαίο.

Οικολογία

Η χερσόνησος της Μυκάλης έχει χαρακτηριστεί εθνικό πάρκο από την Τουρκία. Διαθέτει πολύ πλούσια βλάστηση κυρίως στην βόρεια πλευρά της. Στην χερσόνησο κυριαρχούν τα είδη της Μεσογειακής μακίας όπως σχίνοι, χαρουπιές, μυρτιές και Κυπαρίσσια. Στην βόρεια πλευρά υπάρχουν και πολλά πλατύφυλλα όπως πλατάνια.