Μετάφραση σελίδας

15/3/11

ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ , ΕΝΑΣ ΜΥΣΤΑΓΩΓΟΣ ΤΟΥ ΒΟΛΛΕΥ

  •  Εργάστηκε σαν προπονητής σε διάφορους Ελληνικούς και Ευρωπαϊκούς Συλλόγους.
  • Τεχνικός διευθυντής στην A.C.B.B. (Athletic Clubs Boulogne Billancourt).
  • Προπονητής των παιδικών και εφηβικών ομάδων της R.C.F. (Racing Club de France) την περίοδο 1976-1979.
  • Προπονητής και υπεύθυνος ολοκλήρου του Συλλόγου της Racing Club de France, (Πρωταθλήτριας Γαλλίας 1976-77, 1978-79, 1979-80).
  • Προπονητής της A.S.D.E. (Assotiation Sportive Dassauld Electronique) Πρωταθλήτριας Γαλλίας F.S.G.T. κατά την περίοδο 1980-81.
  • Τεχνικός διευθυντής και προπονητής του συλλόγου V.B. Chenois Γενεύης (Ελβετία) κατά την περίοδο 1981-1982, που έλαβε τις εξής διακρίσεις:
    * 4η θέση στο Πρωτάθλημα Ελβετίας * Τελικός κυπέλου Ελβετίας * Εφηβική ομάδα Πρωταθλήτρια Ελβετίας.
  • Προπονητής του Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης, υπεύθυνος του τμήματος του Volley-ball, κατά την περίοδο 1982-1983. Άνοδος της ανδρικής Ομάδας από την Β΄ στην Α΄ Εθνική κατηγορία. Δημιουργία της ομάδας γυναικών του Γ. Σ. "Ηρακλής".
  • Προπονητής της ανδρικής ομάδας του Α.Σ. "Άρης Θεσσαλονίκης", κατά την περίοδο 1983-84. Κατάκτηση της 3ης θέσης στο Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής κατηγορίας. Η εφηβική ομάδα στην τελική φάση του Πρωταθλήματος Ελλάδας.
  • Προπονητής της ανδρικής ομάδας του "Π.Α.Ο.Κ." Θεσσαλονίκης, κατά την περίοδο 1987-1988.
Αθλητική Δραστηριότητα - Επαγγελματική Εξέλιξη

Από τη Θεσσαλονίκη, που ανέδειξε την πλειοψηφία των μεγάλων αθλητών του βόλλεϋ, ήταν αναμενόμενο να ξεκινήσει και "ο κορυφαίος όλων των εποχών" ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ.
Αθλητής που εξελίχθηκε σε μύθο, ο Νίκος γαλούχησε μια ολόκληρη γενιά νεώτερων παικτών, έφερε στο άθλημα πολλούς νέους φίλους και αποτέλεσε μια πραγματική ατραξιόν των γηπέδων. Με την εξαιρετική τεχνική και, κυρίως, το εντυπωσιακό του άλμα (επιτόπιο 1.25 μ.-1.30 μ.), είχε τη δυνατότητα να κερδίζει φάσεις που φαίνονταν χαμένες. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι έγινε ο πρώτος Έλληνας που αγωνίστηκε στο εξωτερικό, σε μια εποχή που ο Μπόσμαν δεν είχε καν... γεννηθεί. Χωρίς αυτόν το ελληνικό πρωτάθλημα έγινε φτωχότερο και ο Ηρακλής, του οποίου ήταν ο φυσικός ηγέτης, μεταβλήθηκε από πρωταγωνιστή σε κομπάρσο.
Ο Αντωνιάδης άρχισε την αθλητική του καριέρα σαν ποδοσφαιριστής του ΠΟ Ξηροκρήνης, αλλά, ως μαθητής του Στ΄ Γυμνασίου, δεν μπορούσε να ξεφύγει από το έμπειρο μάτι του Ξενοφώντα Καλογερόπουλου. "Διέκρινα αμέσως το ταλέντο και τα εκπληκτικά φυσικά του προσόντα, αλλά ήταν δύσκολο να τον αποσπάσω από το ποδόσφαιρο", θυμάται ο βετεράνος καθηγητής. Μαζί με τον Θανάση Αλημάρα ο Καλογερόπουλος, πήγε τον Νίκο στον Ηρακλή (το 1967) και τον μύησε στα μυστικά του φιλέ. Ακολούθησε η μεγάλη πορεία στον Ηρακλή.

Είχε περισσότερες από 200 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα βόλεϋ και συχνά έφερε το περιβραχιόνιο του αρχηγού.
"Μέσα σε έξι μήνες, χωρίς να το πολυκαταλάβω βρέθηκα στην εθνική ομάδα βόλλεϋ. Αυτό ήταν...", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Αντωνιάδης.

Διετέλεσε μέλος της Εθνικής Ομάδας του βόλλεϋ από το 1967 έως και το 1978.

Η μεταγραφή του στη Ρασίνγκ, άνοιξε νέους ορίζοντες για τον διεθνή Έλληνα άσσο. Όπως λέει ο ίδιος: "Θα έφευγα ούτως ή άλλως στη Γαλλία για σπουδές. Επεδίωξα τη μεταγραφή μου στη Ρασίνγκ και πραγματικά ολοκληρώθηκα σαν αθλητής"

Στη Γαλλία κατέκτησε τον εθνικό τίτλο με την ομάδα της Racing-club de France, το 1976, 1977, και 1978.
Στο Παρίσι, αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος Έλληνας αθλητής. Στα τουρνουά, όλος ο κόσμος τον φώναζε "Νικόλας ο Έλληνας" - "Nicola le Grec".










Προβλήματα υγείας ανασταλτικός παράγοντας μιας λαμπρής σταδιοδρομίας
Αφού εγκατέλειψε την ενεργό δράση μετά από ένα σοβαρότατο τραυματισμό (αποκόλληση του τετρακεφάλου μυός), έγινε προπονητής της Racing Club de France, της Chenois V.B. (Ελβετίας) της A.C.B.B. (Γαλλία), L.S.O. Colombes (Γαλλία), και εν συνεχεία γύρισε στην Ελλάδα και πέρασε από τον πάγκο των τριών μεγάλων της Θεσσαλονίκης ως προπονητής, του ΗΡΑΚΛΗ, ΑΡΗ και ΠΑΟΚ.
Όμως, δεν έμεινε για πολύ καιρό στην Προπονητική.
Αξιοποιώντας τις ως άνω αναλυτικά αναφερόμενες σπουδές του έγινε καθηγητής στα ΤΕΦΑΑ Σερρών, στα οποία δίδαξε από το 1989 μέχρι το 1996 ως Λέκτορας Φυσικής Αγωγής, Ψυχολογία, Κοινωνιολογία.

Αξιομνημόνευτα είναι τα 5 τουρνουά βόλλεϋ "ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ"
που πραγματοποίησε στις Σέρρες και Θεσσαλονίκη (1989-1996) αφιερωμένα στην Μακεδονία και στους Ποντίους, με πλήθος συμμετοχών από όλη την Βόρεια Ελλάδα με ομάδες αποτελούμενες από 4 άνδρες και 2 γυναίκες πλαισιωμένα με πολιτιστικές εκδηλώσεις
σαν σιωπηρή διαμαρτυρία στα πολιτικά δρώμενα για να ενισχύσει και να τονώσει το ηθικό των ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ.

Σημερινή εξέλιξη και Επανένταξή του στον Αθλητικό χώρο και στον Πνευματικό χώρο








   
"Ευτυχώς προσωρινά" διεκόπη και η επαγγελματική του εξέλιξη, διότι παρέμεινε επί τριετίαν καθηλωμένος με ημιπληγία και φοβερά προβλήματα οράσεως (διπλωπία), τα οποία ξεπερνώντας τα όρια του προσπέρασε και συνέχισε τις παραδόσεις του ως Λέκτορας ΤΕΦΑΑ Σερρών, απ' όπου πήρε μετάταξη το 1996 στην Μέση Εκπαίδευση και κατέβηκε στην Αθήνα.
Η οργανική του θέση στην Μέση Εκπαίδευση είναι στο Γυμνάσιο του Κουκακίου (οδός Αγλαύρου). Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και σήμερα (2007) βρίσκεται με απόσπαση στην Ομοσπονδία του βόλλεϋ.

Παράλληλα όμως όντας ανήσυχο "ΠΝΕΥΜΑ" , και διαθέτοντας εξαιρετικό πλούτο γνώσεων επιδίδεται εις την συγγραφήν βιβλίων Αθλητικού περιεχομένου, με φιλοσοφική προσέγγιση στο αντικείμενό του.
Στην ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης, και στο γήπεδο του Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη παρουσιάσθηκαν τα πρώτα του βιβλία, που κυκλοφόρησαν με τίτλους:

Στα βιβλία αυτά ο Νίκος Αντωνιάδης, ως αθλητής του Υψηλού επιπέδου και ως διδάσκαλος της αθλητικής πράξης, καταθέτει την εμπειρία του, "χωρίς αφορισμούς", αναδρομώντας στο παρελθόν, παρακολουθώντας την εξέλιξη της ιστορίας του αθλητισμού και φτάνοντας στην επαγγελματοποίησή του, που κορυφώνεται στο "Αθλητικό θέαμα" και το κάνει "θεατρικό δρώμενο", όπου οι καλλιτέχνες-αθλητές επαγγελματίες και μη, υπερβαίνοντας τ' ανθρώπινα όρια τους, δίδουν πάντοτε τον καλύτερο εαυτό τους σε μία παράσταση, πάντα πρωτότυπη, και πάντοτε με ανέλπιστο τέλος, όπου μόνο ο πρωταγωνιστής-αθλητής μπορεί να δημιουργήσει!..
Τα βιβλία αυτά έρχονται ν' απαντήσουν στους φιλοσόφους όλων των εποχών που αφορίζουν τους αθλητές και τον αθλητισμό όπως ο Ξενοφάνης, ο Ευρυπίδης, ο Fran. Mauriac κ.λπ. "ότι και οι αθλητές μπορούν να φιλοσοφούν" και οι αθλητές μπορούν να συμμετέχουν εις τα "κοινά" με "σύνεση", με "φρόνηση" και "πολιτική αρετή".

Πιστεύω του
είναι ότι μόνον ο "καλός κ' αγαθός" (για να χρησιμοποιήσουμε την ελληνική έκφραση, αντί του "νους υγιής εν σώματι υγιές" των λατίνων ως ο ίδιος διακηρύσσει) μπορεί να αριστεύσει!.. Με το παράδειγμά του αποδεικνύει περίτρανα, ότι "η καρδιά δεν είναι μόνο βιολογικό όργανο!.."
Αυτά τα βιβλία πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνουν το "ευαγγέλιο" του αθλητή σήμερα όπως χαρακτηριστικά λέει ο επίσης κορυφαίος Γιάννης Ιωαννίδης, πρώην προπονητής της Εθνικής ομάδας Μπάσκετ και σημερινός Βουλευτής.