Μετάφραση σελίδας

19/10/17

Το Πυθαγόρειο της Σάμου συνεχίζει την παράδοση στο Ναυταθλητισμό



του   κ.  Φερεντίνου Οδυσσέα


Πυθαγόρειο Σάμου ( Πρώην Τηγάνιον)
       Η παράδοση  στα Αθλήματα της θάλλασας (κολύμβηση,ναυταθλήματα) καλλιεργείται εδώ και πάνω από 100 έτη στο ξακουστό Πυθαγόρειο της Σάμου (από το 1952 μετονομασθέν-πρώην Τηγάνιον).Λόγω της παραθαλλάσιας θέσης του αλλά και των επαγγελμάτων που ανθούσαν στην εποχή (ναυτιλία,αλιεία,ναυπηγική) αναπτύχθηκε η αγάπη προς τα αθλήματα της θάλλασας όπως η κολύμβηση & ο ναυταθλητισμός (κωπηλασία και συναφή αθλήματα).
       Μεγάλη συμβολή στην διαδοσή τους είχε και το σωματείο ΑΟ Πολυκράτης Πυθαγορείου με έτος ίδρυσης το 1932 (από τα παλαιότερα παννεληνίως). O ΑΟ Πολυκράτης Πυθαγορείου επί σειρά ετών διοργάνωνε κολυμβητικούς αγώνες στους οποίους συμμετείχαν αθλητές από όλη τη Σάμο και είχαν χαρακτήρα Πανσαμιακό. Βασικό κίνητρο όμως υπήρξε η καθημερινή επαφή των κατοίκων του  με τη θάλασσα και ο δυναμικός χαρακτήρας αυτών.

Ο
        
       
                                                    
Στην τόσο μακρινή Ιστορία του το Πυθαγόρειο ανέδειξε σπουδαίους αθλητές με πρώτο ιστορικά τον Παγκοσμίου φήμης Βελισσάριο Εμμανουήλ , ο οποίος υπήρξε  λαμπρός κολυμβητής μεγάλων αποστάσεων και  στις 10 Ιουνίου 1930 κάλυψε την απόσταση των 33 χιλιομέτρων ανάμεσα στο φάρο Γκρι Νε του Καλαί της Γαλλίας και το Ντόβερ της Αγγλίας σε 12 ώρες και 9 λεπτά. Έτσι έγινε ο πρώτος Έλληνας που πέτυχε το διάπλου της Μάγχης και ο δεύτερος άνθρωπος στον κόσμο που κάλυψε την απόσταση αυτή σε χρόνο κάτω των 12,5 ωρών, ρεκόρ που χρειάστηκαν 20 χρόνια για να καταρριφθεί.Επίσης έλαβε μέρος σε πολλούς αγώνες κολύμβησης μεγάλων αποστάσεων (Αμβέρσα, Ρουμανία, Δανία, Χερβούργο κ.α) κάνοντας μεγάλες επιδόσεις.


  Μεγάλη μορφή στην κολύμβηση υπήρξε και ο Χατζηελευθεριάδης Ευάγγελος  ο οποίος τίμησε τα χρώματα του ΑΟ πολυκράτη και μετέπειτα του Άρεως Θεσσαλονίκης σε Παννελήνια πρωταθλήματα.
Χατζηελευθεριάδης Ευάγγελος

   Στη συνέχεια έβαλε την δική του σφραγίδα στην ιστορία του ΑΟ Πολυκράτη αλλά και του Πυθαγορείου, με την πολυετή επιτυχημένη θητεία στο τιμόνι του Συλλόγου έχοντας χαρακτηριστεί ο πιο επιτυχημένος Πρόεδρος του συλλόγου.




                                                        Τα χρόνια πέρασαν και ένα νέο παιδί
ήρθε να μας υπενθυμίσει την παράδοση του Πυθαγορείου Σάμου στην αγάπη για τα ναυταθλήματα. Ο νεαρός αθλητής Κάνοε-Καγιάκ Σπαχής Μιχαήλ του Χρήστου εδώ και τρία χρόνια έχει ενταχθεί στο τμήμα κάνοε-καγιάκ του Ολυμπιακού Πειραιώς κάνοντας σημαντική πρόοδο με σκληρή δουλειά και επιτυχίες. Σε αγώνες Κανόε Καγιάκ και SUP που έγιναν στο Μικρολίμανο τον Μάιο 2017 συμμετείχε στην 50μελή αποστολή του Ολυμπιακού Πειραιώς  (http://www.osfp.gr/content/kanoe-kagiak) και κατέκτησε το αργυρό μετάλιο στην Κατηγορία Κ1 ΠΑΙΔΩΝ ΑΡΧΑΡΙΩΝ  καθώς και το χάλκινο μετάλιο στην Κατηγορία Κ2 ΠΑΙΔΩΝ ΑΡΧΑΡΙΩΝ.



           Ευχόμαστε στο νεαρό αθλητή να συνεχίσει να τιμά τα χρώματα του Ολυμπιακού Πειραιώς  και του τόπου καταγωγής του, αλλά και στις νεώτερες γενιές του Πυθαγορείου να συνεχίσουν την Ιστορική αυτή παράδοση της ναυτοσύνης τιμώντας τους κόπους και τις θυσίες των προηγούμενων γενιών.












22/5/17

Καλή εμφάνιση από τον Νίκο Λάνδρου στον 2nd METEORA M.T.B. RACE

                Νέα  επιτυχία για την ποδηλασία της Σάμου και τον ποδηλατικό όμιλο Samos Cycling Club από τον Νίκο Λάνδρου.
               Στις 21/5/2017  συμμετείχε στον ποδηλατικό αγώνα 2nd METEORA M.T.B. RACE στα Μετέωρα και συγκεκριμένα στην μεγάλη διαδρομή των 33 χλμ , στην κατηγορία Α 30+(Άνδρες από 30-40). Ο Σάμιος ποδηλάτης κατέλαβε την  40η θέση στη Γενική Κατάταξη σε όλες τις κατηγορίες
( επί συνόλου 165 αθλητών ) & την 16η θέση στην κατηγορία Α 30+ ( επί συνόλου 52 αθλητών ) με τελικό χρόνο 2:13:28 και μέση ταχύτητα 12,1 Km/hr.

15/5/17

Σημαντική επιτυχία του Samos Cycling Club με τον Νίκο Λάνδρου στην Οίτη

    Σημαντική επιτυχία για την ποδηλασία της Σάμου και τον ποδηλατικό όμιλο Samos Cycling Club.
Στις 14/5/2017 στην Οίτη & με αφετηρία το χωριό της Παύλιανης , ο Ποδηλατικός Δρομικός Σύλλογος Λαμίας διοργάνωσε τρείς (3) αγώνες Mountain Bike στις ακόλουθες διαδρομές :

1.  Μικρή διαδρομή 20 Km
KM-Άνδρες κάθε ηλικίας
KW-Γυναίκες όλων των ηλικιών

2. Μεσαία διαδρομή 35 Km
SM1-Άνδρες μέχρι 39 ετών
SM2-Άνδρες από 40 και άνω
SW - Γυναίκες όλων των ηλικιών
SE -  Ηλεκτρικά ποδήλατα

3. Μεγάλη διαδρομή 57 Km
EM1- Άνδρες μέχρι 29 ετών
EM2- Άνδρες από 30-39 ετών
EM3- Άνδρες από 40 και άνω
EW  -Γυναίκες όλων των ηλικιών



 Ο  Σάμιος αθλητής Νίκος Λάνδρου  (φωτό) στην μεσαία διαδρομή και στην κατηγορία SM1 κατέλαβε την 2η θέση. Θερμά συγχαρητήρια στον ίδιο αλλά και σε όλα τα παιδιά που ασχολούνται με την ποδηλασία στη Σάμο και ελπίζουμε η πολιτεία & οι τοπικοί φορείς να στηρίξουν την προσπάθειά τους.


28/4/17

Για να μην ξεχνάμε.......

Αναδημοσίευση από https://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/04/1940.html#comment-form

Μια αφίσα του 1940 απαντά στους τουρκικούς ισχυρισμούς για το Αγαθονήσι - Ο Σάμιος Τάσος Βεργής απελευθερώνει το νησί

Το κατόρθωμα του Βάσου Βέργη όπως απεικονίζεται σε έργο που βρίσκεται στις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου
H ιστορία ούτε διαγράφεται, ούτε παραγράφεται ... παρά τους θρασύτατους ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, πως  το Αγαθονήσι είναι τουρκικό νησί.  Μία λαϊκή αφίσα του 1940 που βρίσκεται στις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, αποτελεί την καλύτερη απάντηση στις αμφισβητήσεις των γειτόνων.
Η αφίσα απεικονίζει την κατάληψη του Αγαθονησίου από τον Βάσο Βεργή από τη Σάμο, που κατατρόπωσε την Ιταλική Φρουρά του νησιού, μια και το νησί ήταν κατεχόμενο από τους Ιταλούς όπως όλα τα Δωδεκάνησα, και θεωρήθηκε η πρώτη αντιστασιακή πράξη του πολέμου (18/10/1940). Η ηρωική πράξη του Βεργή, απασχόλησε τις εφημερίδες της εποχής,, με χαρακτηριστικούς πρωτοσέλιδους τίτλους όπως «Ηρωική πράξις Δωδεκανησίων» (Καθημερινή)  και  «Οι Δωδεκανήσιοι  θαλασσόλυκοι» (Ασύρματος). Η αφίσα περιέχεται στο λεύκωμα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος με τίτλο : «Το έπος του '40, λαϊκή εικονογραφία».

Η κατάληψη του Αγαθονησίου 

Τη νύχτα της 17ης προς 18η Νοεμβρίου 1940, ο Δωδεκανήσιος γιατρός Βάσος Βεργής μαζί με 14 φίλους του συμπολιτες ξεκίνησαν από τη Σάμο με ένα βενζινοκάικο και αποβιβάστηκαν στο Αγαθονήσι (ή Αρχάγγελο), ένα νησάκι με ελάχιστους κατοίκους, και μικρή ιταλική φρουρά, περίπου ένα μίλι από τη Λέρο. Εκεί, σύμφωνα με το σκοπό της αποστολής τους, επετέθηκαν κατά της ιταλικής φρουράς του νησιού, σκότωσαν δύο ή τρεις Ιταλούς ναύτες και απήγαγαν τέσσερις καραμπινιέρους. το πρωί της επόμενης μέρας, την 18η Νοεμβρίου, επέστρεψαν στη Σάμο.

Το εγχείρημα του Βάσου Βεργή και των συντρόφων του, η πρώτη πράξη της Εθνικής μας Αντίστασης κατά τον πόλεμο του 1940-41, προκάλεσε φαιδρά σχόλια σε βάρος των Ιταλών στον διεθνή τύπο, ιδιαίτερα όταν ιταλικά αντιτορπιλικά, για αντίποινα, βομβάρδισαν την επομένη το Τηγάνι της Σάμου, άοπλη πολίχνη και αργότερα το νησί Κίναρο, με μόνους κατοίκους μία πενταμελή οικογένεια και τις κατσίκες τους. Τις επόμενες μέρες ο Ιωάννης Μεταξάς κάλεσε στην Αθήνα τους γενναίους του Βάσου Βεργή και τους παρασημοφόρησε στο ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας. Το εγχείρημα του Βεργή έγινε δεκτό από το λαό μας σας πράξη εκδίκησης για όσα υφίσταντο οι Δωδεκανήσιοι από την Ιταλική κατοχή.