Μετάφραση σελίδας

22/10/10

Καταγραφή ζημιών για τη θεομηνία στην Ικαρία - Ανακοινωθέντα Μέτρα για τους πληγέντες -Υπόμνημα Δημάρχων Ικαρίας





                              ΖΗΜΙΕΣ     ΦΥΤΙΚΟΥ   &    ΖΩΙΚΟΥ  ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου, ανακοινώνεται ότι: Ο ΕΛΓΑ είναι το αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση αποζημιώσεων σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων.
Για να χορηγηθεί οποιαδήποτε αποζημίωση πρέπει να έχει γίνει αναγγελία για το γεγονός από τους ανταποκριτές του κάθε Δήμου προς τον ΕΛΓΑ και στη συνέχεια υποβολή δηλώσεων από τους παραγωγούς.
Όσον αφορά τον τομέα της φυτικής παραγωγής καλύπτονται οι ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο και σε απώλεια παραγωγής.
Σχετικά με το ζωικό κεφάλαιο τα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή υπάγονται στο καθεστώς υποχρεωτικής ασφάλισης από τον ΕΛΓΑ. Πρέπει όμως η δήλωση από τους κτηνοτρόφους να είναι άμεση για να μπορεί να είναι άμεσος και ο έλεγχος πριν αποσυντεθούν τα πτώματα των ζώων.
Άλλα ζώα όπως κουνέλια, διάφορα πτηνά κλπ. δεν υπάγονται στο καθεστώς υποχρεωτικής κάλυψης από τον ΕΛΓΑ. Αποζημιώνονται μόνο αν έχουν ασφαλισθεί από τον παραγωγό (προαιρετική ασφάλιση).
Διάφορα εφόδια ή προϊόντα στις αποθήκες (όπως π.χ λιπάσματα, λάδι, κλπ) δεν καλύπτονται.
Ζωοτροφές (άχυρα, κριθάρι, καλαμπόκι, κουκιά κλπ) αποζημιώνονται αλλά πρέπει ή να υπάρχουν παραστατικά αγοράς ή να υπάρχουν στοιχεία στο φορολογικό έντυπο Ε1 που να αποδεικνύουν την παραγωγή τους από τον ίδιο τον παραγωγό.
Εκτός απο τα παραπάνω σε περιπτώσεις καταστροφών περιφράξεων αγροκτημάτων (τοίχοι κλπ) μπορούν οι ζημιωθέντες να υποβάλλουν αιτήσεις για αποζημίωση στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ με όλα τα στοιχεία του ιδιοκτήτη (ταυτότητα, ΑΦΜ, τηλέφωνο κλπ), την τοποθεσία και την έκταση του αγροκτήματος καθώς και το εμβαδόν της κατεστραμμένης περίφραξης. Προϋπόθεση για τη χορήγηση αποζημίωσης είναι η επανακατασκευή της περίφραξης (τοίχοι κλπ), η ύπαρξη στοιχείων κατοχής και το αγροτεμάχιο να είναι δηλωμένο στο φορολογικό έντυπο Ε9, να καλλιεργείται και να παράγει.
Σε περίπτωση ζημιών γεωργικών εγκαταστάσεων π.χ σταύλων, γεωργικών αποθηκών κλπ. (όχι αποθηκών οικιών) ακολουθείται η ίδια διαδικασία όπως παραπάνω.
  
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ  ΖΗΜΙΩΝ    ΑΠΟ  ΔΗΜΟ  ΑΓΙΟΥ  ΚΗΡΥΚΟΥ
Καλούνται οι κάτοικοι του Δήμου Άγιου Κηρύκου που έχουν υποστεί ζημιές από τη πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε το νησί μας στις 18/10/2010 να επικοινωνήσουν με τον Δήμο στα τηλέφωνα 2275350415 - 418 για να αναφέρουν τις όποιες ζημιές.
Τεχνικό κλιμάκιο θα περάσει για να καταγράψει και να εκτιμήσει τις ζημιές. Για τις αποζημιώσεις που θα διεκδικήσουν να έρθουν στον Δήμο άμεσα για αίτηση.
Καλό είναι να φωτογραφίσετε την υπάρχουσα κατάσταση και να κρατήσετε τα κατεστραμμένα αντικείμενα.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΑ   ΜΕΤΡΑ     ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ  ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από την κακοκαιρία στη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία ανακοίνωσε χθες ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Μαγκριώτης ο οποίος μαζί με τους Υφυπουργούς Θαλασσίων Υποθέσεων κ. Ελπίδα Τσουρή και Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Όθωνα επισκέφθηκαν την Χίο. Επιπροσθέτως όπως είπε ο κ. Μαγκριώτης ετοιμάζεται η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα προβλέπει όλα τα μέτρα της κρατικής αρωγής.
Για τις επισκευές των κατοικιών θα διατεθούν τα ακόλουθα ποσά: Για κατοικίες που χαρακτηρίζονται κατεδαφιστέες: 800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από τα οποία το 50% χορηγείται δωρεάν ως κρατική αρωγή και το υπόλοιπο 50% ως άτοκο δάνειο. Για τα υπόλοιπα, εκτός κατοικιών, κτίρια που χαρακτηρίζονται κατεδαφιστέα τα ποσά που χορηγούνται φθάνουν μέχρι τα 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από τα οποία το 1/3 δίδεται δωρεάν και τα 2/3 με την μορφή άτοκου δανείου. Για κτίρια τα οποία πλημμύρισαν χωρίς όμως να υποστούν σοβαρές βλάβες χορηγείται το ποσό των 60 ευρώ ανά τ.μ. δωρεάν, για την αποκατάσταση των ελαφρών ζημιών.


ΥΠΟΜΝΗΜΑ   ΔΗΜΑΡΧΩΝ   ΙΚΑΡΙΑΣ

Όπως γνωρίζετε η Ικαρία κατά την νύχτα της 18ης Οκτωβρίου επλήγη από έντονα καιρικά φαινόμενα, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ικαρία πλήττεται από καταιγίδα και πλημμυρίζουν σπίτια, μαγαζιά, μπαζώνονται δρόμοι, κλπ. Είναι όμως η πρώτη φορά ή ακριβέστερα έχει 45 χρόνια να περάσει τέτοια καταιγίδα από τον τόπο μας και είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοιας έκτασης καταστροφή. Στην Ικαρία τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έργα υποδομής που θα έπρεπε να είχαν κατασκευαστεί δεκαετίες πριν.
Τα  παραδείγματα πολλά:
      Χαρακτηριστικό  η οδική σύνδεση του Καρκιναγρίου με τις Ράχες και με την υπόλοιπη Ικαρία. Από τους δυο άξονες οι οποίοι είναι χαραγμένοι (παραλιακός και ορεινός) δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα . Γιατί αν και υπάρχουν δημοπρατημένα έργα καθυστερούν δραματικά οι χρηματοδοτήσεις.
      Συνολικά  οι δήμοι της Ικαρίας, και οι τρεις  δήμοι με τους ελάχιστους πόρους που  διαθέτουν έχουν εκπονήσει μελέτες και έχουν κάνει και  αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις (μικρά τεχνικά έργα όπως κοιτοστρώσεις , καθαρισμοί ρεμάτων, τοιχία αντιστήριξης, οχετοί μεταφοράς ομβρίων, , κλπ.)
      Υπάρχουν  μελέτες για μικρά φράγματα και  στους τρεις δήμους της Ικαρίας, (έχουν χρηματοδοτηθεί  δυο στον Εύδηλο). Έχουν εκπονηθεί μελέτες ανάσχεσης χειμάρρων και στους τρεις δήμους της Ικαρίας για την εκτέλεση των οποίων «αναζητείται» χρηματοδότηση. Με άλλα λόγια, οι δήμοι προσπαθούν να κάνουν αντιπλημμυρικό έργο «με ψίχουλα».
      Σε  οτι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα να θυμίσουμε χαρακτηριστικά  ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 1993 στον Άγιο Κήρυκο εξαγγέλθηκε ολόκληρο πακέτο αντιπλημμυρικών έργων και παρεμβάσεων και είναι ζήτημα αν χρηματοδοτήθηκαν και υλοποιήθηκαν τα μισά από όλα αυτά. Το 2003 πάλι μετά από φωτιά στον Άγιο Κήρυκο εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Δασών αντιπλημμυρική μελέτη με πρόβλεψη κόστους παρεμβάσεων 600.000€. Από αυτά είναι ζήτημα αν δόθηκαν οι 100.000€.
      Εν  κατακλείδι: Πλήρης, ολοκληρωμένη και συνεκτική μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού δεν υπάρχει. Οι προσπάθειες των δήμων να ανταποκριθούν στο έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας, εκτός του ότι είναι αποσπασματικές, σκοντάφτουν στην μόνιμη υποχρηματοδότηση και στην εφαρμοζόμενη πολιτική που τους αφήνει χωρίς μέσα, χωρίς προσωπικό. Έτσι η αντιπλημμυρική θωράκιση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και τα όσα έργα έχουν γίνει δεν ανταποκρίνονται στα σύγχρονες ανάγκες. 
Η επόμενη μέρα:
      Η επόμενη μέρα μας βρίσκει να καταγράφουμε τις πληγές μας, οργισμένους και αγανακτισμένους από τις καταστροφές, από τις ζημιές που υπέστημεν «χάρη» στις διαχρονικά εφαρμοζόμενες πολιτικές .
      Μας βρίσκει όμως και αποφασισμένους να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε βασικά και στοιχειώδη, που όμως δεν τα ακούσαμε στις πρώτες κυβερνητικές ανακοινώσεις για την ενίσχυση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών. Οι ενισχύσεις που εξαγγέλθηκαν (60 ευρώ το τετραγωνικό για τις επισκευές και 800 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευές κατοικιών, εκ των οποίων τα μισά με άτοκα δάνεια) βρίσκονται πολύ πίσω από της πραγματικές ανάγκες .
      Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι για αυτή την καταστροφή, υπεύθυνοι δεν είναι αυτοί που την υπέστησαν και δεν θα επιτρέψουμε να την πληρώσουν από την τσέπη τους με οποιοδήποτε τρόπο. Δεν είναι μακριά το 2007 και η εμπειρία για το τι έγινε -για την ακρίβεια για το τι δεν έγινε - με την ενίσχυση των πυροπαθών της Ηλείας.

      Καλούμε όλους τους αρμοδίους φορείς ( Υπουργεία, υπηρεσίες, ασφαλιστικούς φορείς, τράπεζες) να συμβάλουν καθοριστικά στην άμβλυνση των επιπτώσεων αυτής της καταστροφής ικανοποιώντας το πλαίσιο αιτημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ικαρίας : 
      • Ολική αποζημίωση για το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο, για τα κατεστραμμένα σπίτια και τις αγροτικές  υποδομές.
      • Ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα μικρομάγαζα, για τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους.
      • Ετήσια απαλλαγή των πληγέντων από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.
      • Ουσιαστικά τεχνικά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα με χρηματοδότηση από το κράτος, με ενιαίο σχεδιασμό και υλοποίηση.
      • Άμεση αποκατάσταση των ζημιών με ευθύνη του  κράτους.
      • Eκτακτη χρηματοδότηση των δήμων της Ικαρίας.

      Λόγω  του κατεπείγοντος της υποθέσεως  αναμένουμε τις απαντήσεις σας άμεσα, ευελπιστώντας ότι κατανοείτε την σοβαρότητα της κατάστασης και της συνέπειες της στην τοπική κοινωνία .  
Με  ιδιαίτερη τιμή

                         ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

   Αγίου   Κηρύκου     Τέσκος   Σπύρος
   Ευδήλου                  Σταμούλος   Στυλιανός
   Ραχών                      Καρούτσος     Φανούρης